Toby – ett proffs pĂ„ nosarbete đŸ€©

HĂ€r kommer en hĂ€lsning frĂ„n Marie-Louise som trĂ€nar och tĂ€vlar med Toby (Happy Ivy’s Zone of Understanding).

NĂ€r jag började introducera Toby för nosework sĂ„ hade jag inga förhoppningar att kunna tĂ€vla med honom. Han tyckte det var mer lajbans att springa runt behĂ„llaren med doften Ă€n att markera den. MEN dĂ€r hade jag fel. Nu fĂ„r jag stĂ€ndigt höra frĂ„n mina trĂ€ningskompisar ”Och du som inte trodde pĂ„ honom.” Jag har gĂ„tt mycket försiktigt fram med trĂ€ningen eftersom jag har lagt mycket krut pĂ„ Kenzie (min andra corgi) som har kommit ganska lĂ„ngt. Hon Ă€r dessutom Ă€ldre och har trĂ€nat lĂ€ngre.

I Ă„r har jag anmĂ€lt Toby till en hel del inofficiella tĂ€vlingar, bĂ„de i nosework och specialsök. Vi har ocksĂ„ deltagit pĂ„ en tvĂ„-dagars utbildning i nosework. Första halvĂ„ret gick det mindre bra men sedan i somras sĂ„ har han bara blivit bĂ€ttre och bĂ€ttre i sitt sökande. Han Ă€r mycket mer doftsĂ€ker och har jĂ€ttefina markeringar. Den senaste tĂ€vlingen var en trĂ€ningstĂ€vling med tomte-tema. DĂ€r fick han en 3:e placering av 24 tĂ€vlande. Han fick dĂ€rmed titeln “Årets tomte 2021”. 🎅
I september klarade han sitt doftprov i eukalyptus för att kunna tÀvla officiellt. Planen Àr att starta honom i januari nÀsta Är i TSM NW1. Det ska bli sÄ spÀnnande.

Toby Àlskar verkligen att jobba med nosen, bÄde i nosework och i specialsök. Det Àr hjÀrngympa som passar just honom bÀttre Àn rallylydnad, eftersom han Àr lite osÀker. 

HĂ€lsningar,
Marie-Louise och Toby 

Leave a Comment